OMK

1. Az olimpia rövid története:

A játékok történelmi eredetéről számtalan monda keletkezett. Az első ókori olimpiát időszámításunk előtt 776-ban rendezték meg Görögországban, Olümpiában. Ekkor még csak egyetlen versenyszámban, stadionfutásban mérték össze erejüket a férfiak. A programkínálat évről-évre nőtt, majd időszámításunk szerint 393-ban Nagy Theodosius császár betiltotta a játékok megtartását. Legközelebb pedig csak 1896-ban rendezték meg. Ez volt az első újkori nyári olimpia Athénban. Később a médiának köszönhetően egyre népszerűbb lett, így máig minden negyedik évben megtartják. Bekerült a programba a hivatalos nyitó- és záróünnepség, valamint az érmek ünnepélyes átadása is.

2. Olimpiai játékok:

A nyári olimpia Földünk legnépszerűbb sportrendezvénye. Minden olimpiád (négyéves időszak) első évében kerül megrendezésre, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megszavazott nagyvárosban. A következőt 2016-ban tartják Rio-ban, mely hivatalosan a XXXI. nyári olimpia lesz.
Ezt követően ugyanott rendezik majd meg a XV. Paralimpiát is. Ezt a sporteseményt először 1948-ban a sérült katonák számára szervezték, azóta folyamatosan nő a résztvevők és a nézők száma is.
Siketlimpia néven 2000 óta szerveznek versenyeket a hallássérülteknek. Az első két alkalommal még ugyanott tartották, ahol a nyári olimpiát, csak egy évvel korábban. Azóta viszont más városban tartják, a nyári játékok utáni évben. Azaz a következő 2017-ben lesz.
Téli olimpia az olimpiád harmadik évében kerül megrendezésre. Az első 1924-ben Franciaországban zajlott le. Idén 2014-ben az oroszországi Szocsiban pedig már a XXII.
Az ifjúsági olimpián 14 és 18 év közötti fiatalok vehetnek részt. Az ötlet nem olyan régi, az első ilyen játékot 2010-ben rendezték meg. Ugyanúgy négy évente tartják mint a nyári vagy téli olimpiát, csak pont fordítva. Azaz 2016-ban a II. téli ifjúsági olimpiát fogják megrendezni, méghozzá Norvégiában.

3. Az olimpia szimbólumai:

Az ókorban arany-, ezüst-, és bronzérmek helyett olajfaágból font koszorút kaptak a győztesek. Az olajág a békét és a reményt szimbolizálja, így napjainkban is elő-elő bukkan egy-egy olimpián.

Az olimpiai zászlón látható ötkarikás szimbólumot Pierre de Coubertin tervezte, aki a modern olimpiai eszmét elindította. A különböző színű karikák egyesek szerint az öt kontinenst, míg mások szerint a sport öt alapelvét szimbolizálják, avagy erkölcs, hit, győzelem, szenvedély, sportszerűség. Mindenesetre az biztos, hogy az öt színből legalább egy minden nemzet zászlajában szerepel.

A lobogón kívül az olimpiai láng az, amiről rögtön mindenkinek a négy évente megrendezésre kerülő játék jut eszébe. Minden olimpiai évben a görögországi Olümpiában gyújtják meg a fáklyát, mely utána világkörüli útra indul. Először 1936-ban vitték körbe váltófutással a Földön. Lényege a játékok népszerűsítése és a közelgő olimpia hirdetése.

Az olimpia jelmondata: „Citius, Altius, Fortius”, azaz „Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben”!

4. A játékot felügyelő szervezet:

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1894-ben jött létre. Elsődleges feladatuk az újkori olimpiák megszervezése. Ezen kívül ők határozzák meg a megrendezésre kerülő sportágak és a résztvevő sportolók létszámát is. Jelenleg 205 tagjuk van, székhelyük a svájci Lausanne-ban található.
Magyarországot 1895 óta a MOB képviseli, mely teljesen független minden más állami szervezettől. Elsődleges feladata pedig a magyar sportolók nevezése, illetve felügyelete a játékok során.

5. Magyar olimpikonok:

Magyarország kiemelkedő sportolói a nyári olimpiákon 1896 óta, a télin pedig 1924 óta vesznek részt. Több sportágban is értünk már el kiemelkedő teljesítményt. A legeredményesebb Gerevich Aladár, aki 6 olimpián indult, és hét aranyérmet tudott szerezni vívásban. De hasonlóan nagy eredményekkel büszkélkedhet a hatszoros aranyérmes Kovács Pál és Kárpáti Rudolf is, akik szintén vívó bajnokok. És hogy ne csak férfiakról essen szó, őket követi két ötszörös olimpiai bajnok nő, mégpedig Keleti Ágnes (tornász) és Egerszegi Krisztina (úszó).

Sport magyar olimpikon / olimpia / olimpia szimbóluma / olimpiai játékok /

Comments

Comments are closed.