OMK

Itt a nyár, ami egyértelműen azt jelenti, hogy mindenki rengeteg időt szeretne a szabadban tölteni, és minél előbb le szeretne barnulni. Mielőtt elindulnál a strandra, egy grillpartira, vagy akár csak a kertbe kertészkedni, tudj meg néhány fontos dolgot az egészséges barnulásról.

Napozás

1. mítosz: A napozás csak akkor veszélyes, ha leégek
Napozáskor a legfontosabb a biztonság! Bármilyen mértékben égsz le (kivéve, ha használsz naptejet vagy napspray-t), az károsítja a bőr DNS-ét.

2. mítosz: Ha már van valamennyi színem, nem éghetek le
Csak azért, mert idén már egyszer lebarnultál, az nem jelenti azt, hogy már nem éghetsz le. A barnaság csak egy hamis biztonságérzetet ad az embernek. Az is tévhit, hogy ha már barna vagy, akkor elegendő a 2-4 faktoros naptej. Még ha nem is égsz le, az alap barnaság “fenntartása” egyet jelent a bőr tartós károsodásával, avagy a ráncok és az időskori foltok későbbi megjelenésével.

3. mítosz: Felhős időben nem lehet leégni
Lehet, hogy kicsit tovább tart, míg leégsz, de igen, ez is megtörténhet. A felhők ugyanis nem szűrik az ultraviola fényt, így a káros sugarak bizony áthatolnak rajtuk.

4. mítosz: A bőrrák nem olyan komoly, mint a többi rákbetegség
Ez bőrtípustól függ. A melanóma az elmúlt 20-30 év elsőszámú bőrrákbetegsége. Ha nem veszik észre időben, bele is lehet halni. A laphámrák is lehet halálos, mivel magas az áttétel kialakulásának esélye. Bár a bazálsejtes bőrrák nem életveszélyes, kezelése viszont maradandó károsodásokat tud okozni a bőrön.

5. mítosz: Szoláriumozni egészségesebb, mint a napozni
Történetesen pont, hogy a szolárium a veszélyesebb. A szolárium UV sugárzása sokkal nagyobb, mint a napból jövő sugárzás. A fiatalkori szoláriumozás 75%-kal növeli a melanóma kialakulásának a veszélyét. Azoknál, akik szoláriumoznak, 2,5-ször nagyobb az esélye a laphámrák kialakulásának, és 1,5-ször a bazálsejtes bőrrák kialakulásának.

6. mítosz: A sötétbőrű emberek nem lehetnek bőrrákosak
A bőrrák sajnos nem válogat. Az igaz, hogy a fehérbőrűek könnyebben égnek le, így a bőrrák is könnyebben kialalulhat nálunk, de sajnos ez bárkivel előfordulhat. Sőt, a sötétbőrűek talán még nagyobb veszélyben is vannak, mivel nehezebben védekeznek a káros sugarak ellen. Mindenféle bőrtípusú embernek javasolt a magas faktorszámú naptej használata!

7. mítosz: A vízlepergető naptejet nem kell újra felvinni
A vízállló vagy vízlepergető naptejek lehet, hogy kicsit tovább maradnak a bőrön, de egyik se 100% vízlepergető. Ez azt jelenti, hogy ugyanúgy újra be kell kenni magunkat, mielőtt csobbannánk (törölközéskor is nagyrészét letöröljük a naptejnek). Abban az esetben is újra be kell kenni magunkat, ha kenegetést követően több órát töltöttünk el a napon.

8. mítosz: Naptej vásárláskor a legmagasabb faktorszámút kell választani
A faktorszám nagyon fontos – a legtöbb dermatológus 30-as vagy annál magasabb faktorszámú naptejet javasol. Ha már magas, akkor viszont védjen az UVA és UVB sugaraktól is (az SPF jelzés csak az UVB sugarakra vonatkozik). Mielőtt magadra kennél egy fürdőszobában porosodó naptejet, mindenképpen csekkold, hogy nem járt-e le a szavatossága.

Egészség barnulás / bőrrák / egészséges napozás / leégés / napozás / UV sugárzás /

Comments

Comments are closed.