OMK

Minden ember tulajdonságai (külső és belső egyaránt) örökletesek, tehát hogy valaki hogy néz ki és hogyan viselkedik, az félig az édesanyától félig pedig az édesapától függ. Mindez az adott személy DNS-ébe van kódolva.

Apa csak egy van
A legtöbb családban egyértelmű (a szembetűnő hasonlóságokból látható is) és még a gyanúja sem merül fel annak a lehetőségnek, hogy a megszületett gyermek esetleg nem azoktól a szülőktől származik, akikkel együtt él. Míg az anya személye általában egyértelmű, addig az apa személye kérdéses lehet. (Anyasági vizsgálatot általában csak olyankor végeznek, ha az anya arra gyanakszik, hogy esetleg a kórházban elcserélték a gyermeket.)

A tudomány mai állása szerint már lehetséges, hogy 100%-os biztonsággal megtudjuk egy gyermek szüleinek személyét. Magyarországon évente több száz ilyen vizsgálatot végeznek el, hol az egyik szülő kérésére, hol a gyermek, hol pedig különböző okok miatt a bíróság rendeli el ennek kiderítését.

Apasági vizsgálat a terhesség alatt
A születés előtti vizsgálatot abban az esetben szokták kérni, ha az apa személye nem egyértelmű, az anya szeretné tisztázni az esetleges kételyeket, és egy megfelelően nyugodt környezetben kihordani gyermekét. Ennek a vizsgálatnak két módja is lehet:
Az első az úgynevezett non-invazív (magzati mintavétel nélküli) apasági vizsgálat. Ilyenkor a várandós anya véréből kinyert magzati DNS molekulákat vetik össze a feltételezett apa vérmintájával. Ezt a vizsgálatot a 9. terhességi héttől lehet elvégezni, az ára közel fél millió forint és az eredményre körülbelül 15 napot kell várni.

Apasági vizsgálat kisgyermek vagy felnőtt korban
Van, hogy a szülők személyével kapcsolatos kétely, csak később merül fel a gyermekben, vagy magukban a szülőkben. Ebben az esetben is van lehetőség laboratóriumi vizsgálat által kideríteni az igazat. Ez a módszer egyszerű, gyors, fájdalommentes, általában a vizsgált alanyok maguk végzik otthonukban. A vizsgált alanyok egy fültisztítóra emlékeztető tárggyal vesznek a nyálkahártyájukról mintát, melyet névvel ellátva visszaküldenek a labor számára. Az eredményre csupán pár napot kell várni, az eredmény pedig 100%-ig biztos.
Apasági teszt

Tippek apasági vizsgálat / család / DNS / gyermek / tudomány /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.