OMK

Nem, most kivételesen nem az árvízhelyzet, a beázás, vagy a vetemény miatt aggódunk. Ha van egy (kettő, három) óvodás korú gyermeked, tudod, hogy egy elhúzódó esős időszak helyrehozhatatlan károkat képes előidézni a gyermekszobában, a lakás többi helységében és végül, de nem utolsósorban, a te idegrendszeredben.

Játék az esőben

A kisgyermekeket nagyon nehéz a lakásban tartósan lekötni, mivel leginkább mozgásra, mozgásos játékokra van szükségük. Még nagyobb a baj, ha társasházi lakásban élsz, ahol a kicsi nem ugrálhat, futkározhat kedvére, mert zeng tőle az egész épület. Úgyhogy ha a meteorológia tartósan csapadékos időt ígér, nincs más választásod: vízhatlanítanod kell a kicsit, illetve magadat is. A gyerekek általában nagyon szeretik a gumicsizmát, amit már hamar egyedül is fel tudnak húzni, de jöhet az esőkabát, a vízhatlan nadrág (amit egy kényelmes pamutnaci fölé adunk), egy vízlepergető sapka, és máris úgy kommandózhattok a játszótéren, mintha napfényben úszna. A homokozáson kívül tulajdonképpen mindent lehet csinálni, a csemetét nem fogja zavarni a hintán arcába permetező, vagy a csúszdán kedélyesen csordogáló víz. Ha a játszótér túl meredek ötletnek tűnik, menjetek sétálni, ugráljátok át a pocsolyákat, vagy engedd, hogy bottal turkálja a sarat, nagyon fogja élvezni. A gyermekek az esőben egy új világot ismerhetnek meg, új illatok, színek, formák, hanghatások érik őket. Az immunrendszerük erősödik, a magas páratartalmú levegő jótékony hatással van tüdejükre. Angliában, ahol az eső mindennapos, az ovisoknak mindig a fogasukon lóg az esőkabát, hiszen ha csak szép időben mennének az udvarra, kis túlzással egész évben bent kuksolhatnának. Szóval kimennek, ha esik, ha fúj.

Előfordulhat azonban, hogy olyan viharos, kellemetlen az idő, hogy semmiképp nem lehet kint tartózkodni. Ilyenkor jöhetnek a szobai játékok. Nem kell egész nap szórakoztatni őket, de eljön az a pont, amikor nem bírnak magukkal, mert meguntak mindent, amit ki tudtak találni. A lakás adottságai természetesen korlátoznak, de egy-egy ülős játék után beiktathatsz mégis egy kis mozgást. Például Fekete Pétereztek egy kicsit, utána lehet megkeresőset játszani. Ehhez nincs szükség másra, csak egy megállapodás szerinti tárgyra. Legyen az Marci kedvenc plüsskutyája. A kutyát eldugod valahová, majd a kicsi megkeresi. Neked csak annyi a dolgod, hogy mondod, hideg-e, vagy meleg. Eldughatsz meghatározott számú apróságot is, például diót, gesztenyét. Utána a gesztenyékből készíthettek babákat. Ha van egy nagyobb szobátok, jó szolgálatot tesz egy trambulin, alagút, nagylabda, bordásfal vagy gyűrű. Találj ki tornamutatványokat, majd pontozd őket. Ha egyik sincs, akkor is adhatsz feladatot: bukfencezzen hármat, majd ugorjon fel egy felakasztott kendőért, sálért. Dobálhattok karikába vagy felmosóvödörbe szivacslabdákat. Építsetek akadálypályát párnákból, pokrócból, székekből, ahol a gyermeknek másznia, guggolnia, kúsznia kell. Ha már nagyon profi, nehezítsetek: a jobb kéz használata tilos! Most menj végig úgy, hogy a szádban végig egy korty vizet tartasz!

Ha a lakás lehetőségei végképp kimerültek, az eső pedig még mindig zuhog, meglátogathatjátok az egyik közeli játszóházat, vagy keressetek más mozgásos programot. Valahol csak tartanak ovis táncházat, úszást, tornát a közelben.

Egyéb eső / gyerek / immunrendszer / játék / játszóház /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.