OMK

Az ősz beköszöntével egyre több a köhögő, tüsszögő gyerek és felnőtt. Az a mondás járja, a nátha lefutása gyógyszerrel egy hét, nélküle hét nap, de nem mindegy, hogy ez a hét nap hogyan telik. A felső légúti betegségek általában nem veszélyesek, de mindennapjainkat tökéletesen ellehetetlenítik. Ha percenként zsebkendő után kell kapkodni, könnyezik a szemünk és folyós, kivörösödött orrunkon alig-alig kapunk levegőt, egyetlen munka sem leányálom. Senki nem veszi jó néven, ha a banki ügyintéző, a bolti eladó, a tanítónő, vagy akár a közlekedési rendőr náthásan veszi át iratainkat, vagy fogja meg a csomagot, amit később mi is megfogunk. Tömegközlekedésre már fel sem merünk szállni a vádló pillantások miatt. Örök probléma van a gyerekekkel is, nem lázasak, alapvetően jól vannak, közösségbe mégsem visszük szívesen, nehogy átadják egymásnak a bacikat. Valószínűleg a náthát lehetetlen elkerülni, van néhány tipp azonban, hogy csökkentsük a megfázás esélyét.

Kézmosás, kézmosás, kézmosás!

Szerencsére a felső légutat megtámadó vírusok menekülnek a szappan és meleg víz elől. Ha olyan a munkahelyünk, ahol sok emberrel találkozunk, de az állandó kézmosásra nincs lehetőségünk, kenjünk kezünkre víz nélkül is használható fertőtlenítő zselét.

Trikó, ing, pulóver, dzseki

Az őszi reggelek hidegek, néha a fagypont alá esik a hőmérséklet. Reggel munkahelyünkre sietve látszik a lehelet és borzongva gondolunk a meleg ágyunkra. a szép az egészben az, hogy nem ilyenkor fázunk meg! Hanem délután, mikor a hőmérséklet eléri a 20-23 fokot is, és mi a vastag garbónkban igyekszünk hazafelé. Az átizzadt, nedves test néhány perc alatt átfázik, hiszen a ruhák hőtartása nedvesség hatására a nullához közelít. Vegyünk fel tehát több réteget, hogy hazafelé valószínűleg egy rövidujjúban sétálhatunk.

Alma, körte, szőlő

Az ősz gyümölcsei igazi vitaminbombák. Töltsük fel szervezetünket velük, hogy minél tovább egészségesek maradjunk! Válasszunk a környéken érett fajtákból, ezekben nem bomlanak le az értékes anyagok a hosszú szállítási idő alatt.

Párásítsunk!

A fűtésidényben, vagy nagy melegben a klímaberendezés használata miatt gyakran lesz túlságosan száraz otthonunk levegője. A lakás megfelelő páratartalma 50% körül van. Még akkor is ez a legideálisabb páratartalom, amikor egészségesek vagyunk, de még fontosabb hogy nátha esetén ne tartózkodjunk száraz levegőjű helyen. A szobát se fűtsük túl, elég a 20 fok körüli hőmérséklet, ez azonban legyen állandó, a beteg nehezebben tolerálja a hőmérsékletingadozást. Különösen fontos a akkor, ha kruppos gyermek, vagy asztmás egyén él a lakásban. Néha elég, ha házi módszerekkel érjük el a kívánt páratartalmat, (nedves törölközők teregetése, vagy a fűtőtestre helyezett tál) de biztonsággal csak párásító készülék segítségével állíthatjuk be a megfelelő nedvességű levegőt. Ha azt vesszük észre, hogy többet köhögünk, szánk, nyálkahártyánk, bőrünk kiszárad, orrunk bedugul, a váladék összesűrűsödik, akkor minden bizonnyal túlságosan száraz a levegő. A krónikus légúti betegségben szenvedők, vagy dohányosok meglehetősen súlyos tüneteket is produkálhatnak. A kereskedelemben ma hideg-és meleg párásító berendezéseket is árulnak. Kisgyermekes családoknál nélkülözhetetlen. A párás levegő nagyszerű tüdőgyógyász, de túlzásba ne essünk, ha túlpárásítunk, elszaporodnak az atkák és penészfoltok is megjelenhetnek. A páratartalmat mérőkészülék segítségével ellenőrizhetjük.

Egészség felső légúti megbetegedés / kiszáradt nyálkahártya / nátha / páratartalom / száraz levegő /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.