OMK

Elöljáróban, és általánosságban az mondható el, hogy ha napi 2-3 csésze kávét iszunk, azzal nem ártunk a szervezetünknek.

A pontosítás kedvéért azért néhány dolgot vegyünk figyelembe! Egy csésze kávé 7 gramm kávéőrleményből készül, és 0,1 gramm koffeint tartalmaz. Az elfogyasztott kávé élénkítő hatása tarthat 1 órán át, vagy akár 5 órán keresztül is. A frissítő időtartam függ attól, hogy mennyire vagyunk hozzászokva a kávéhoz, mennyire érzékeny a szervezetünk, illetve hogy milyen ételt-italt fogyasztottunk a kávézás előtt, vagy után. (például koffeint tartalmaz a kóla, és az energia ital, illetve a teában megtalálható tein hatása is azonos a koffeinéval)

Kávé

Lássunk néhány tényt, ami a kávéfogyasztás mellett szól:

– ha testmozgás előtt fogyasztjuk, segít a zsírlebontásban
– könnyebb a légzés, mivel a tüdő hörgőizmait elernyeszti
– élénkítő hatással van az agyra
– a kávésav mellett klorogénsavat is tartalmaz, ami antioxidáns (hatása ízesítéstől függetlenül megmarad)
– a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a Parkinson-, és Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét
– napi 3-4 kávé elfogyasztása 20%-kal csökkenti a depresszió kockázatát
– külsőleg használva feszesíti bőrünket (2 evőkanál durvára őrölt kávé, 1 evőkanál barnacukor, fél dl olívaolaj keverékével kell bőrünket körkörös mozdulatokkal dörzsölni, majd hideg-meleg váltózuhannyal kell leöblíteni)

Hátrányai:

– a túlzott kávéfogyasztás nyugtalanná tesz bennünket, komoly rosszullétet produkálhat szervezetünk
– ne igyuk éhgyomorra, mert a benne lévő csersavak kártékony hatással lehetnek ránk
– függőséget okoz, ha rendszeresen, hosszú időn át fogyasztunk kávét, hirtelen abbahagyásánál elvonási tünetek jelentkezhetnek (szédülés, fejfájás, remegés,…)

A kávéivás kultúrája néhány évtized kihagyása után újra kezd népszerű lenni. Sorban nyílnak a különböző kávézók, kávéházak, presszók. Jó helyszín lehet bizalmas baráti megbeszélésre, üzleti tárgyalásra. Választhatunk néhány kis asztallal rendelkező családias kávézó, vagy a világ több pontján megtalálható kávézólánc üzlete, vagy előkelő kávéház között. Biztosak lehetünk benne, hogy mindegyik helyen kiváló minőségű kávét kapunk, számtalan ízesítés közül választhatunk.

Egészség / Tippek kávé / kávé ivás / kávéfogyasztás / kávézó / koffein / presszó /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.