OMK

A konyha egy olyan helyisége a háznak, ahol több különböző anyag (konyha pult, fali csempe, stb.) találkozik. Fontos az összhang a jó minőségű, strapabíró anyagok között, ám ezek kiválasztása néha nagyon nehéz lehet.
A konyhapult után a padló az a felület, ami a legkorábban sérül, kopik, mivel rengeteg külső hatás éri. Válasszunk könnyen tisztítható és strapabíró anyagot, ami ellenáll a székek tologatásának, a kiömlött víznek, a forró edényeknek, vagy ételeknek, ha esetleg az a földön kötne ki.

Ismerjük meg az egyes padlófajták előnyeit és hátrányait, hogy biztosan jó döntést tudjunk hozni ha építkezés vagy a konyha felújítása előtt állunk.

A linóleum és a PVC:
Az újra egyre divatosabbá váló linóleum rengeteg színben és mintában kapható. Árban közel áll a kőburkolatokhoz, mivel teljesen környezetbarát, könnyen lebomlik a természetben. Cserélni sokkal egyszerűbb mint a csempét, vagy a parkettát. Strapabíró, mégis puha járást biztosít a lábaknak. Hátránya, hogy könnyen karcolódik, meglátszik rajta az idő múlása.
A linóleumhoz hasonló, ugyanakkor olcsóbb anyag a PVC. Ha ezt választjuk mindenképp keressünk magasabb minőségűt belőle.
Linóleum

A laminált padló:
Sok lakástulajdonosnak szimpatikus választás a laminált padló, hiszen viszonylag mutatós, ráadásul remek áron lehet hozzájutni. A természetes fa utánzatát kelti (ami lehet bármilyen sötét vagy világos fa, illetve bambusz is). Előnye, hogy bármilyen meglévő padlóra rá lehet helyezni, ezzel is csökkentve a munkadíjat és a munkaidőt. A linóleummal ellentétben kevésbé hajlamos a karcolódásra. Hátránya azonban, hogy nem bírja olyan jól a vizet, és rövidebb élettartamú, mint a kő.
Laminált padló

A keményfa padló:
Meleg hatású, és jól kombinálható a nagy nyitott terekben a nappali padlózatával. A konyhába inkább a tartósabb fa fajták közül válasszunk (pl.: teafa, juhar, tölgy, bambusz). Könnyű karbantartani, azonban a nagy mennyiségű vizet nem tűri jól. A fa padló hiába nagyon jó minőségű, ahhoz, hogy ezt fenntartsuk folyamatosan kezelnünk, ápolnunk kell.
Keményfa padló

A kerámia csempe és a kő:
Jó ár-érték arányuknak köszönhetően ezek a legnépszerűbb anyagok. Vízhatlanok és kopásállóak, így nagyon egyszerűen tisztíthatóak. A csempe rengeteg színben, méretben és mintában kapható, így könnyen találhatunk számunkra megfelelőt. A nyerskő pedig pont, hogy az egyszerű, natúr, természetes színei miatt kedveltek. Ezek közül konyhába praktikus lehet a gránit, a pala, a mészkő, vagy a zsírkő. Hátrányuk, hogy időnként kezelni kell a felületüket, hogy szépek maradjanak.
A csempe hátránya, hogy nagyon kemény, zajos, és sok közüle rendkívül csúszós, pláne ha folyadék kerül rá. Ezen kívül könnyen megrepedhet, ha egy nehéz tárgyat ejtünk rá, arról nem is beszélve, hogy a tányérok és poharak, amint leesnek ripityára törnek.
Kerámia csempe és a kő

A Nadura padló:
Az innovatív Nadura padlóburkolat ötvözi a kő és a kerámia keménységét a fa meleg tapintásával. Küllemben bármilyen fa vagy homokkő felület leutánozható vele. Rendkívül strapabíró, az ásványi anyagok biztosítják a keménységét. A farostok magas aránya miatt a test melegét kevésbé vezeti el. Előnye, hogy még a fuga része is nagyon egyszerűen tisztítható. Miközben a kerámia lapok nehéz test ütése esetén széttörhetnek, addig a Nadura padlón mindössze kisebb karcolások és benyomódások keletkeznek.
Nadura padló

Ötletek / Tippek fa padló / laminált padló / linóleum / Nadura padló / onyha padló / padló burkolat /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.