OMK

Végre elvégezted az iskolákat, előtted áll a nagy betűs élet, a való világ. Gratulálok! Mielőtt azonban belevetnéd magadat a munka világába, van néhány gyakori buktató, illetve baki, amit általában mindenki el szokott követni, és amikkel jó ha előre tisztában vagy, hogy megpróbáld elkerülni:

1. baki: Szótlan, szégyellős
Fontos, hogy kiállj magadért az irodában! Mindegy, hogy szabadnapról, fizetésemelésről, vagy egyszerű véleménynyilvánításról van szó, a lényeg, hogy hallasd a hangodat. Minél több bizalmat fektetsz a kollégáidba, ők is annál jobban felnéznek majd rád. Légy magabiztos, ne hagyd, hogy a kor vagy a tapasztalatlanság irányítson, és ne érdekeljen, hogy mások hogyan viselkednek!

2. baki: Túl sokat iszik egy céges bulin
Nem számít milyen alkalom (kitüntetés, karácsonyi vacsora, csapatépítő program, vagy egy lazább péntek), akkor sem ihatsz annyit, hogy kinézzenek a többiek. Ráadásul nincs is annál rosszabb, mint másnap szembesülni egy rossz elszólással, vagy tettel, ami esetleg súlyos következményeket is maga után vonhat. Persze rendben van, hogy lazítasz a többiekkel és ezáltal jobban megismered őket, de ügyelj rá, hogy egy bizonyos szintet ne lépj túl.

3. baki: Több a Facebook, mint a munka
Lehet azt hiszed, hogy senkit nem érdekel mit csinálsz egész nap, viszont azt mindenki látja aki a közeledben van, vagy aki elhalad az asztalod mellett, hogy te csak bambulod a képernyőt és tekergeted az üzenőfalat. Bizony a Facebook nagy ellenség munkaidőben és nehezen lehet legyőzni, de azért próbáld meg. A főnököd biztos nem a munkaidőben leadott lájkok száma alapján fog fizetés emelést adni, sokkal inkább a becsületes munka miatt.

4. baki: Nem megfelelő öltözködés
Biztosan vannak olyan alkalmak, például egy prezentáció vagy egy tárgyalás, ahol szeretnéd, ha komolyan vennének. Nos, ennek nagyon sok összetevője van, az egyik pedig nem más, mint az öltözék. A ruhák, amiket hordasz ugyanúgy segíteni tudnak, mint ahogy ártani is. Próbálj mindig helyes üzenetet közvetíteni a külsőddel, ne legyen túl elegáns, túl kihívó, de túl laza se.

5. baki: Pletykálkodás
A pletykálkodás nem épp a legjobb módja a beilleszkedésnek. Ha teheted, inkább maradj ki belőle, és légy mindig semleges, illetve tárgyilagos. Hidd el, hogy ezzel a módszerrel sokkal több barátot tudsz majd szerezni, mint azzal, ha egy rossz társaságot követsz.

6. baki: Rendszeres késés
Lehetsz te a legjobb dolgozó, vállalhatsz akármennyi plusz feladatot, hazamehetsz éjjel az irodából, de ha nem vagy bent időre, és esetleg egy-egy projektet sem készítesz el határidőre, akkor ez mind nem számít. A folyamatos késéssel megbízhatatlannak fogsz tűnni, és alááshatod az amúgy jó hírnevedet.

7. baki: Túl nagy magabiztosság
Friss diplomásként sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt gondolják magukról, körülöttük forog a világ, de persze ez nem így van. Bármilyen munkáról legyen is szó, kezdőként te leszel a “tápláléklánc” alján. Hogy feljebb juss alázatosnak kell maradnod, és minden feladatot precízen el kell végezned (szó nélkül!).

Egyéb állás / friss diplomás / karrier bakik / munka világa /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.