OMK

Rengeteg írás szól arról, hogy milyen nehéz, szinte már lehetetlen egyedül magunkat képezni, hatékonyan tanulni. Azonban kevés szól arról, hogy azért ennek vannak jó oldalai is, illetve lehet ezt úgy is csinálni, hogy valóban napról-napra fejlődünk.
Matematikát, fizikát, vagy történelmet kevesen kezdenek el otthon, önszántukból tanulni. Ezzel ellentétben például az angol nyelvet kimondottan sokan gyakorolják saját elszántságukból. A nyelvtanulásnak csak akkor van értelme, ha napi szinten foglalkozunk tudásunk bővítésével, heti egy-két rövid alkalom leginkább a nullával egyenlő.

Tehát az első, és a legfontosabb, hogy legyen egy jó időbeosztásunk! Ne legyünk lusták kicsit korábban felkelni, és friss fejjel elolvasni egy angol szöveget (pl. a napi híreket), meghallgatni egy rövid történetet vagy riportot, esetleg kitölteni egy gyors angol keresztrejtvényt. A munkahelyünkre vagy az iskolába menet sem kell elpazarolnunk az értékes időt. Ha autóval megyünk, tegyünk be egy angol oktató CD-t! A villamoson, buszon, vagy vonaton pedig olvassunk angol nyelvű könyvet! Vigyünk magunkkal egy zsebszótárt egy ceruzát, és máris az egyik leghatékonyabb módját találtuk meg a nyelvtanulásnak! Egy kisméretű könyvet ráadásul még a megállóban várakozva is elővehetünk.

És persze ne feledkezzünk meg az okos eszközeinkről sem! Ha már úgy is mindenhova magunkkal visszük a laptopot, a telefont, a tabletet, stb. használjuk ki őket! Hogyan? Kétféle lehetőségünk is van:
1. Feliratkozunk egy e-mail nyelvtanfolyamra, és az onnan kapott kezdő angol nyelvleckéket valamelyik készülékünk segítségével áttanulmányozzunk útközben.
2. Letöltünk rájuk valamilyen nyelvoktató alkalmazást, amin sorra vesszük a feladatokat.

Ha becsületesen tanultunk útközben, otthon sem lesz gond a folytatással. Vacsora készítés vagy mosogatás közben hagyjuk hagy menjen a tévében valami, de szigorúan angol nyelven! Még ha nem is tudunk teljesen odafigyelni rá, sokat fejlődhetünk a segítségével.
+Tipp: A főzéshez keressünk angol nyelvű recepteket.

Főzés közben

Amennyiben nem szeretnénk nyelvvizsgát tenni, ezek mellett nem lesz szükségünk külön nyelvtanárra. De azért azért tartsunk be néhány szabályt a tanulás során:
– Ne csak olyan gyakorlatokat végezzünk, amik könnyen mennek, azt is gyakoroljuk, amit nem szeretünk annyira (pl. hallott szöveg értése), sőt ezt még jobban!
– Először mindig hallgassuk meg a szöveget CD-n, és csak utána olvassuk el a könyvben!
– Ne magoljuk be sorba a nyelvtani szabályokat!
– Az aktuális tudásszintünknek megfelelő gyakorlatokat végezzünk!
– Soha ne kezdjünk el csak úgy szavakat bemagolni a szótárból!

Oktatás / Tippek angol nyelv / hatékony tanulás / kezdő angol nyelvlecke / nyelvtanulás / nyelvtanulási tippek /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.