OMK

Az emberek általában sok időt és energiát fektetnek az autóvásárlásba, de a jármű ápolására már kevesebb figyelmet fordítanak. Egy modern autó körülbelül 70 ezer kisebb-nagyobb alkatrészből tevődik össze, ezeknek pedig igencsak elkél a törődés. Ha ezek közül akár csak egy is meghibásodik, már lehetséges hogy furcsán fog viselkedni az autó. Ugye ezt nem szeretné megkockáztatni? Mint minden bajt, ezt is jobb megelőzni, és rendszeresen átvizsgálni, ápolni az autóját. Nem beszélve arról, hogy ha egyszer eladásra kerül a sor, sokkal jobb árat tud elkérni egy jól karbantartott gépjárműért, mint egy összetákolt, koszos, döcögős modellért.

A legfontosabb dolgok, melyekre figyelnie kell: a gumik, az ablakok, a fék, a belső, az olaj és egyéb folyadékok, illetve a lámpák!

Kocsimosás

Gumik – Győződjön meg róla, hogy a gumik kellően fel vannak fújva, a gyári előírás szerinti nyomás van bennük! Egy guminyomás mérőt egyszerű beszerezni és használni is, tehát ezek nem lehetnek kifogások. A nyomáson kívül fontos, hogy ne legyenek elkopva se. Ezt is könnyen ellenőrizheti otthon, csupán rá kell pillantania a gumikra, hogy lássa mennyire van lekopva azok mintázata. De ha nem biztos a dolgában, látogasson el a helyi gumiabroncsoshoz és kérjen egy vizsgálatot.

Ablakok – Bármilyen apróbb sérülés a szélvédőn, vagy az oldalsó ablakokon komoly következményekkel járhatnak. Ha viszont rendszeresen átnézi az üveg felületeket, és a visszapillantó tükröket, akkor nem lehet probléma. Hiba észlelése esetén mindenképp vigye autóját szervizbe!
+Tipp: Vezetés közben ha azt látja, hogy egy másik autó vagy kamion veszélyes rakományt szállít (pl.: léceket, sódert, stb.) tartson nagyobb követőtávolságot a megszokottnál, vagy ha tudja inkább előzze meg!

Fékek – A maximális fékhatás eléréséhez nem kizárt, hogy a modern autókban többször is cserélni kell a fékrendszert. Ha bármilyen hibát észlel azonnal vigye kocsiját szervizbe, különben komoly balesetet is szenvedhet.
A fékek ellenőrzéséhez tartozik még a biztonsági övek és az akkumulátorok felülvizsgálata is. Az övek soha ne legyenek túl lazák, az akkumulátor pedig legyen mindig tiszta, hogy jól tudja végezni a dolgát.

Belső – A rendszeres belső takarítás, porszívózás nagyon sokat dob egy autó kinézetén. Ennek természetesen az autó teljesítményéhez nincsen köze, viszont a vezetési élményt annál inkább fokozza.

Olaj és egyéb folyadékok – Olaj nélkül nincs autó, legalábbis rendesen és csendben működő autó. Ellenőrizze rendszeresen az olajszintet és ha az előírás szerint kevesebb vagy túl régi olaj van a járművében, cserélje le mielőbb!
A motorolajon kívüli többi kenőanyagot is érdemes időnként átnézetni (pl.: hűtőfolyadék, szervokormány folyadék, sebességváltó olaj, szélvédőmosó folyadék).

Lámpák – Nem csak az a fontos, hogy az autóján minden lámpa megfelelően világítson, hanem hogy azok jól is legyenek beállítva. A rosszul beállított fényszórók ugyanis zavaróak és veszélyesek lehetnek Önnek, a szembejövőnek, és a szomszédos sávban közlekedőnek egyaránt.

Ablaktörlők – Évente egyszer, az esős időszak elején érdemes lecserélni az ablaktörlőket, hiszen ez egy alapvető kelléke az esőben való biztonságos közlekedésnek.

Tippek autóápolás / autógumi / fékek ellenőrzése / kenőanyag / motorolaj / szélvédő / szerviz /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.