OMK

A Bloody Mary azon kevés koktélok egyike, amit világszerte szinte mindenki ismer, ennek ellenére megszületéséről és történetéről vajmi keveset tudunk. A Bloody Maryhez egyaránt kötődnek tények és talányok, annyi azonban kétségtelen, hogy mindenki kedvenc koktélja idén ünnepli 90. születésnapját.

bloody-mary-cocktail

A koktélról annyi bizonyos, hogy gondolata 1925-ben született Párizsban, a Harry’s New York Bar nevű szórakozóhelyen, ahol az első világháború idején amerikai sztárok adták egymásnak a kilincset. Az ital „atyjának” az amerikai Fernand Petiot vallja magát, aki a húszas években mixerként dolgozott Franciaországban. A koktél nevéről azonban már szinte semmi kézzel foghatót nem lehet tudni.

Csupán annyit, hogy eredeti neve valószínűleg Red Snapper volt – innentől fogva azonban sokan sokféleképpen ismerik az átkeresztelés történetét. A legnépszerűbb nézet az, hogy I. Mária XVI. századi angol uralkodóról kapta az elnevezést, aki különös kegyetlenséggel próbálta helyreállítani a katolikus egyház uralmát országában, és a Véres Mária (Bloody Mary) gúnynevet ragasztották rá.

Mások szerint a koktél születési helyén, egy, a Harry’s bárban dolgozó pincérnő után kapta nevét. Van egy másik legenda is, mely szerint a fiatal Mary éjszaka varázsfüveket gyűjtött az erdőben, amiket varázsigék mormolása közben a tűzre szórt. A király egyik szolgája ekkor meglátta a lányt, és azonnal bepanaszolta őt az udvarnál. Ezután a király eretnekség vádjával elfogatta és lefejeztette Mary-t, és hogy elűzzék a gonosz szellemeket, a fűszereket, melyeket Mary a tűzre szórt, összekeverték a lány vérével, majd megitták.

Később paradicsomlével helyettesítették a vért, de a fűszereket meghagyták. Bármi is álljon a névadás rejtélye mögött, a Bloody Mary népszerűsége 1925 óta töretlen. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók is könnyen beszerezhetők, így akár otthon is kikeverhetjük magunknak.

Hozzávalók:

– 2 cl. Vodka
– 4 cl. Paradicsomlé
– 2 kanál Worchester szósz
– 1 kanál citromlé
– csipet só
– 1 csipet bors
– jégkockák

Elkészítése:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele a paradicsomlevet, a vodkát, a citromlevet és a Worchester-szószt. Adjuk hozzá a sót és borsot és jól rázzuk össze. Szűrjük jégkockákkal töltött pohárba, díszítésként pedig zellerszárat adjunk hozzá.

Szöveg: Szántai Adrienn

Egyéb / Történelem Bloody Mary / koktél / történelem /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.