OMK

A mai modern korban a bútorok nélkülözhetetlen részét képezik az életünknek. Egy-egy bútordarab születésünktől kezdve egész életünkben velünk van, mindennap látjuk és használjuk. Vajon ez volt a helyzet régen is, az emberiség kezdetén? Az akkor élők milyen bútorokkal vették körbe magukat? És valóban olyan fontosak számunkra a mai bútorok?
Az alábbi cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ, illetve megpróbáljuk bemutatni a bútoripar főbb állomásait is.

Nebamun szék

Régi szék

Amikor az emberek elhagyták nomád életvitelüket és városokban kezdtek letelepedni, akkor érezték először szükségét a különböző bútordaraboknak (úgy mint: asztal, szék, láda, vagy ágy).
Az ókori Egyiptomból (i.e. 2700) jó néhány ilyen bútordarab került feltárásra. Anyaguk főleg kő vagy fa volt, hiszen mesterséges anyagokat még nem tudtak előállítani, abból dolgoztak, amit a természetben találtak. A száraz időjárásnak és az alacsony páratartalomnak köszönhetően jó állapotban tártak föl bútorokat a régészek nem csak Egyiptomban, de Görögország és Törökország területén is.

A bútorkészítés terén szépen lassan visszaszorultak a manufaktúrák, majd a kézművességet az ipari forradalom hatására felváltotta a gépi körfűrész, a szalagfűrész alkalmazása.
Kezdetben az volt a cél, hogy egy bútor minél bonyolultabb és különlegesebb legyen, nem ragaszkodva a funkció megtartásához. A 20. században viszont fordult a kocka, hiszen inkább a többfunkciós, praktikus darabok kerültek előtérbe. A szabad gondolkodásnak, tervezésnek hatására új formák, illetve ehhez kapcsolódóan új alapanyagok (rétegelt lemez, üvegszál, műanyag) is felbukkantak. A tömeggyártás, a hatalmas szín- és anyagválaszték mindenki számára elérhetővé tette, hogy egyedi módon rendezze be otthonát.
Ez volt az a kor, mikor a bútorok legtöbb részét acélból gyártották. Erre jó példa a modern dizájn egyik legismertebb bútordarabja, a Barcelona szék:

Barcelona szék

Ludwig Mies Van Der Rohe az 1920-as évek végén tervezte meg az ‘50-es évek amerikai irodaházainak egyik legjellegzetesebb és legnépszerűbb modern ülőbútorát. Terveiben az egyiptomi királyi összezárható szék egyfajta újraértelmezése jelent meg.

Előreláthatólag a modern, minimalista stílus lesz az, amire az emberek még jó ideig vágynak, és amit a jelen korban ki tudnak használni. Ugyanakkor sokszor láthatunk olyan megoldásokat, hogy a régit keverik az újjal, azonban ehhez remek stílusérzék szükséges, különben a végeredmény katasztrofális. Egy bútorgyártó cég megbízásával magunknak is terveztethetünk egyedi bútorokat, ráadásul úgy, hogy a 3D látványterveknek köszönhetően előre tudni fogjuk, hogyan illik majd az új bútor a megszokott környezetbe.

Történelem Barcelona szék / bútor történet / bútoripar / bútorkészítés / dizájn / ipari forradalom / stílus /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.