OMK

Napelemek segítségével a napból érkező energiát alakíthatjuk át villamos energiává, amivel aztán működtetni tudjuk elektromos háztartási berendezéseinket. Ezt nagyjából azért mindenki tudja és érti, de vannak dolgok, melyek komoly fejtörést okoznak a laikusoknak, például: Mennyi energiát termel a Nap? Hogyan termeli? Mi az az inverter? Csak akkor van áram a házban, ha süt a nap? Mit jelent az energia visszatáplálás?
Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre gyűjtöttük össze a válaszokat cikkünkben.
Napelem

A fotoelektromos hatás elvén működő berendezések nem mai találmányok, mivel már 1954-ben is voltak kereskedelmi forgalomban hasonló berendezések. Nem is csoda, hiszen a nap elképzelhetetlen mennyiségű energiát termel, melyet vétek lenne nem kihasználni!

A felhasznált energia mennyisége és minősége több mindentől függ, úgy mint például a panelek hatékonyságától, az éghajlati és időjárási viszonyoktól, illetve az ingatlan adottságaitól, a működtetett eszközök energia igényétől, stb.

A napelemre, mint hosszútávú befektetésre kell gondolni. Az egyszeri nagyobb összeg, amit a beszerzésénél kell kifizetni, nagyjából 6-8 év alatt térül meg, ami azt jelenti, hogy utána már csak hozamot termel. Ebből jogosan következhet a kérdés, hogy milyen hosszú egy átlagos napelem rendszer élettartama, hiszen a majdnem 10 éves megtérülés elég soknak hangzik. Nos, egy napelem körülbelül 30 évig tud energiát szolgáltatni, ami azért valljuk be, nem kevés idő.

A napelemeknek két fajtáját különböztetjük meg: az egyik a kristályos, a másik pedig a vékony rétegű napelem. Mindkét csoport több különböző technológiát takar, melyek pontos ismerete nélkülözhetetlen a megfelelő rendszer kialakításához, hiszen mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is.
Tipp: Napelemmel kapcsolatos további, pontosabb tudnivalókért, árajánlatkérésért, illetve helyszíni felmérés és beszerelés érdekében forduljon az enHome csapatához!

Hazánkban a napsütéses órák száma átlagosan 1900-2300 óra/év, ami felülmúlja több szomszédos országét is. Ezzel egy átlagos, 200W-os kristályos napelem 220-240 kWh/év zöld energiát tud előállítani. Természetesen akkor sem kell félni, ha néhány napig borúsabb időjárás van, hiszen a termelt áramot el lehet tárolni, illetve be lehet tölteni a központi elektromos hálózatba.

Mivel a berendezés által termelt áram egyenáram (amit a műszaki berendezéseink nem tudnak hasznosítani), ezért szükséges egy inverter, mely átalakítja ezt nekünk használható váltóárammá. A napelem inverter műszaki paraméterei jelentősen befolyásolják a napelemes rendszerünk teljesítményét, emiatt fontos, hogy ezt gondosan válasszuk ki, szakember segítségével.
Napelem inverter

Technológia napelem / napelemes rendszer /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.