OMK

Mint mindennek, a ruhaviselésnek is megvannak a maga szabályai. Különösen igaz ez akkor, ha valamilyen formális eseményre vagyunk hivatalosak, vagy egyszerűen csak ellátogatunk egy színházba, operába.

Manapság sajnos, vagy nem sajnos, de egyre kevesebb olyan alkalom adódik, ahol szép, elegáns ruhadarabot viselhetünk. Gondoljunk csak bele, hogy néhány évtizede a nők milyen gyönyörű estélyiruhákat viseltek egy-egy partin, vagy fogadáson. Mára ennek szinte semmi nyoma. A legtöbben csak esküvőkre veszünk fel ilyen elegáns ruhadarabokat. Na persze előfordulhat, hogy egyszer csak érkezik egy meghívó az Operabálba, ahol valljuk be nemigen tudnánk mit, hogy viseljünk. De hasonló lenne a helyzet egy váratlan koktélparti esetében is.
Nézzük is, hogy milyen szabályai vannak a különböző elegáns ruhadarabok viselésének:

A nagyestélyi a legelegánsabb viseletnek számít, amit csak magunkra ölthetünk. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb alapszabály, hogy a ruha hosszának takarnia kell a bokát, tehát maximum a cipőnk orra látszódhat csak ki. Ilyen öltözékben nem illő magunkat mutogatni, tehát ha ujjatlan, pánt nélküli ruhát választunk, jó ha kéznél van egy pár könyékig érő kesztyű és egy stóla. Természetesen mit sem ér a szép ruha, ha nem viselkedünk úri hölgyhöz illően, tehát erről semmiképp ne feledkezzünk meg!

ruha

A kisestélyik és a koktélruhák könnyen közönséges hatást kelthetnek, ha túl rövidek, vagy túl nagy a kivágásuk. Soha ne mutassunk magunkból többet a kelleténél, egy elegáns eseményen ugyanis nem ez a mérvadó. Mindig úgy válasszunk kisestélyit, hogy az passzoljon partnerünk öltözékéhez, a parti témájához, illetve az aktuális évszakhoz. Színekben, mintákban és anyagokban a választék szinte végtelen, így érdemes időben elkezdeni a keresgélést, bár egyszerű kis feketével soha nem nyúlhatunk mellé.

ruha2

A kiegészítőket mindig érdemes gondosan megválasztani!
Egy magassarkú cipő nőiesebb, karcsúbb és látványosabb végeredményt biztosít, legyen szó akár nagy báli ruháról, akár kis koktélruháról. A legfontosabb alapszabályok a cipővel kapcsolatban: fehér ruhához kizárólag fehér cipőt illik húzni; a ruhánál mindig egy árnyalattal sötétebb cipőt válasszunk, de a cipő színvilágában mindenképp harmonizáljon a ruha színeivel.
A régi szabály, miszerint a táskának ugyanolyan színűnek kell lennie, mint a cipőnek, már nem érvényes. Azonban mindenképp jobb ha szépen harmonizálnak egymással. A nagyestélyihez válasszunk kézi borítéktáskát, míg a koktélruhához inkább egy vékony vállpántos kis táskát.
A bálokon nagyon fontos, hogy teljes ékszerszetteket viseljünk, tehát nem véletlenül árulják így ezeket az ékszerészek. A hangsúlyos, díszes ruhadarabok mellé jobb ha egy szolidabb ékszerszettet választunk, de ugyanez igaz a visszafogottabb darabokra is. Ne felejtsük el az egyik ősrégi alapszabályt: A kevesebb néha több!

ruha3

Divat báli ruha / kisestélyi / koktélruha / nagyestélyi / ruhaviselési szabályok /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.