OMK

Amennyiben hónapról hónapra felmerülő igen magas közüzemi számláink miatt úgy döntünk, hogy belevágunk egy hőszigetelési projektbe, akkor nem árt alaposan végiggondolnunk néhány alapvető körülményt.

Önmagában már az sem mindegy ugyanis, hogy házunk melyik részét akarjuk szigetelni és az egyáltalán milyen anyagból készült. Nem egyforma típusú és vastagságú hőszigetelés kell például egy vasbetonelemre, ytong téglára, vagy éppen egy régebbi típusú tömör téglafalra. Az pedig már külön részleteznünk sem kell, hogy a hőszigetelés lehetőségeinek összetett világában szinte megszámlálhatatlan típusú hőszigetelő anyaghoz juthatunk hozzá.
Természetesen, hogy milyen vastagságú hőszigetelő anyagot fogunk használni az nagymértékben pénztárcánk függvénye is lesz. Az éves szinten mérhető kiadásaink csökkentésének, a káros anyagok visszafogásával környezetünk védelmének egyik talán leghatékonyabb módszerévé vált a huszonegyedik században a homlokzati hőszigetelés.

Érdemes tudni, hogy a homlokzati hőszigetelés – a lábazatszigeteléssel, padlásszigeteléssel, valamint a magastető szigeteléssel együtt – meglévő házunk esetén utólag is elvégezhető. A legkülönbözőbb gyártók által forgalomba hozott hőszigetelő rendszereket hazánkban is többnyire megbízható márkakereskedőktől vásárolhatjuk meg. A homlokzati hőszigetelés alapanyagai minden esetben legalább öt éves garanciát tartalmaznak. A márkakereskedőknél és forgalmazóknál hozzáférhető hőszigetelő lap vastagságának és fajtájának kiválasztásánál – legyen szó a legkülönfélébb kőzetgyapot lapokról, vagy például grafitadalékkal vegyített egyéb hőszigetelő lapokról – el kell döntenünk azt, hogy milyen mértékű hőszigetelő értéket szeretnénk házunkban biztosítani.

szinvarazs

Nem igaz az a közkeletű állítás, hogy „annál nagyobb az energia spórolás mértéke, minél vastagabb a hőszigetelő anyag.” A piacra betört és a legjobb kereskedésekben hozzáférhető homlokzati kőzetgyapot szigetelőlemezek például ebből a szempontból is igazi újdonságnak számítanak az épületszigetelés világában. A hőszigetelő kőzetgyapot termékeknek ez a csoportja rendszerint két rétegből áll:

– Az igen nagy pontszerű terhelhetőséget garantáló tömör felszíni réteg a szigetelni kívánt homlokzatot teszi ellenállóvá a külső mechanikai hatásokkal szemben.

– A hőszigetelő lap alsó és egyben vastagabb rétege viszont elég rugalmas ahhoz, hogy tudjon alkalmazkodni a homlokzat esetleges meglévő felületi egyenlőtlenségeihez.

Érdemes kihangsúlyozni azt is, hogy ezek a hőszigetelő anyagok tűzvédelmi szempontból bármely magasságú és tűzállósági fokozatú épület esetében alkalmazhatók. Szerkezetüknek köszönhetően tűz esetén füstöt nem fejlesztenek, sőt elősegítik a tűz terjedésének megakadályozását. A hőszigetelő lapok forgalmazására is specializálódott kereskedésekben megvásárolható termékekre általánosságban igaz, hogy homlokzatra történő felhelyezésük gyakorlatilag megegyezik a homogén lemezekével, azaz részleges ragasztás és dübelezés együttes alkalmazásával valósul meg. A hőszigetelő lapoknak ez a rögzítési eljárása teszi lehetővé többek között az új építésű épületeknél, illetve a régebbi házak utólagos hőszigetelése során való alkalmazhatóságukat is.

Technológia felújítás / homlokzati hőszigetelés / hőszigetelés / lábazatszigetelés / magastetőszigetelés / padlásszigetelés /

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.