OMK

A Peonza játék eredete a múlt homályába vész. Bizonyos források szerint Mexikó a hazája, ahol trompo vagy trompos comet néven ismert, mások szerint a bölcsője mégis Japán, ahol koma néven ismerik, és minden városnak saját forma- és színtervezésű játéka van (és innen került Mexikóba is).
Az eredeti peonza fából készült, a felületét megfaragták és különféle növényi festékekkel festették meg. A kellemesen marokba illeszkedő tárgy hűséges társa volt egy életen át kis tulajdonosának, ugyanis a Peonza különféle típusainak megjelenését a fejlett technika kora hozta csak el.
Napjainkra közel száz Peonza-típust különböztethetünk meg, amelyek nagy része műanyagból készül és a formáján kívül súlypontjában, és -elosztásában, tűinek kialakításában, felületi megmunkálásában különbözik. Ezeket az eltéréseket a műanyag megismerése és a fejlett technika tette lehetővé.
Ugyanakkor napjainkban is játszanak még természetesen fával, sőt az igazi profik egyenesen kihívásnak érzik, hogy ezeket az egyszerű kivitelű típusokat is képesek legyenek az uralmuk alá hajtani.

Peonza King Turbo

Peonza King Turbo

Minden típus kifejlesztésének célja volt: a különféle kialakítású Peonza játékok más sebességgel képesek pörögni, máshogy reagálnak az ütközésekre, eltérő lendülettel pattannak meg a földön vagy éppen repülnek a levegőben.
Hazánkba Spanyolországból jött a játék, az egyetlen európai országból, ahol még játszanak ilyesmivel. A magyarországi kampányt Popovics Pál vezeti, aki Spanyolországban élő barátainál ismerte meg a Peonza játékot. A célja az volt, hogy gyermekkorunk jojó őrületéhez hasonlóan új hullámot gerjesszen napjaink számítógép elé szokott fiataljai között. Úgy tűnik, a terv bevált, hiszen a Peonza játék, a hozzá fűződő versenyek és fiesták óriási sikerrel zajlanak évek óta, országszerte.

Játék

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.