OMK

Talán maguk a hegesztők sincsenek mindig tudatában, milyen nehéz, ugyanakkor izgalmas és rendkívüli kihívást jelentő szakmájuk van. Egy jó hegesztő többféle technológiában jártas, mint pl CO hegesztés vagy AWI, pákás hegesztés, stb.

A hegesztő feladata

Hegesztéssel nem csak fémek (főként acél), hanem műanyagok, kompozit anyagok és textíliák alkatrészei köthetőek össze különféle hegesztési eljárásokkal. Így olyan fémszerkezetek épülnek össze és válnak szétválaszthatatlanná, mint járművek, hidak, daruk, csővezetékek. Hegesztők nélkül tehát valószínűleg kevés építkezés, javítás, szerelés folyhatna le, kevés gép, épület vagy híd jöhetne létre.

CO Hegesztés

CO Hegesztés


A hegesztő kompetenciái

A hegesztés nagyon komoly szakmai felkészültséget, hozzáértést kíván. Fontos, hogy az elméletileg tökéletesen képzett szakemberek tudásukat a gyakorlatba is képesek legyenek átültetni. Az elmélet mély megértése nélkül nem lenne lehetséges a minőségi munka, míg egy elméleti szakember a megfelelő gyakorlati tapasztalat nélkül nem lenne képes elvégezni feladatát.

Ahhoz, hogy valakiből jó hegesztő váljon, nagyon fontos a pontosság, a precizitás, a megfelelő koncentrációs készség a kiváló kézügyesség. Elengedhetetlen a gyorsaság, az önálló gondolkodás és munkavégzés képessége, illetve a gyakorlatias beállítottság. Fontos a gyors reakcióidő, a pszichés és fizikai terhelhetőség, illetve az alapvető műszaki érdeklődés és gondolkodásmód.

Nem utolsó sorban, a hegesztők komoly felelősségtudattal kell, hogy rendelkeznek. Időnként balesetveszélyes munkát kell végezniük, részben ezért is fontos a kiváló koncentrációs készség. Továbbá sokszor nagy értékű vagyontárgyakkal és komoly megbízásokon dolgoznak, ami felelősségteljes személyiséget kíván.

Technológia

Comments

Be the first to write a comment.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.